Hej!

Jag hade jätteproblem med svampinfektion i underlivet (candida) i många år, men har nu äntligen blivit bättre. På vägen har jag lärt mig en hel del, som jag önskar att någon hade berättat för mig redan från början.

Därför har jag på denna hemsida lagt ut det som har hjälpt mig ur en situation med upprepade svampinfektioner. Jag vill understryka att jag bara är en drabbad patient, ingen läkare, men jag tror att mina erfarenheter kan vara till nytta för andra. Hoppas att denna sida kan hjälpa någon!

Råd för dig som drabbats av svampinfektion

Om du får symtomen för första gången:
  • Gå till en gynekolog för att utesluta andra problem. Om det är troligt att det är svamp, be din gynekolog att skriva ut en oral anti-svamp-medicin – t ex Diflucan/Fluconazol eller Sporanox (kapslar att svälja).
  • Undvik anti-svamp-krämer och -vagitorier, som ofta kan tunna ut eller irritera slemhinnorna, och som har visat sig orsaka vestibulit hos många kvinnor. Gäller t ex Pevaryl och Canesten, som finns receptfritt på Apoteket, och Daktacort, som är receptbelagt. Använd dessa medel möjligen en gång, aldrig upprepade gånger. Var särskilt försiktig med Daktacort, som innehåller kortison som tunnar ut slemhinnorna.
För att undvika att symtomen kommer tillbaka:
  • Tvätta aldrig underlivet med tvål. Undvik att tvätta med vatten – använd olja istället. Använd inte douche eller deodoranter.
  • Smörj in underlivet med olja, såsom mandelolja, rapsolja, olivolja eller en vegetabilisk barnolja (t ex Dermanord Maria Åkerberg Baby Oil). För mig funkar kallpressad mandelolja bäst. För andra funkar andra oljor, eller kokosfett, bäst. Undvik oljor som innehåller alkohol eller paraffin.
  • Använd inte tajta byxor.
  • Använd inte string.
  • Ha bomullskläder (som ”andas”) och löst sittande kläder som kjolar eller mjukisbyxor. Sov utan trosor.
  • Tvätta underkläderna i 90º. Svamparna dör inte i svalare vatten. Använd inte sköljmedel.
  • Raka inte underlivet.

Svampinfektioner uppstår för att bakterie- och ph-balansen i underlivet rubbas. Detta kan t ex hända om man äter antibiotika. Man tror också att balansen i underlivet hänger ihop med tarmfloran. Därför bör du också:

  • Äta probiotika (”goda bakterier”, mjölksyrebakterier). Yoghurt och A-fil är bra, men ännu mer goda bakterier finns i surkål. Allra effektivast är nog att köpa probiotikakapslar på ett apotek eller en hälsokostaffär. Några exempel är Holistic LactoVital, Probioplex eller Probion. Vissa menar att produkter som innehåller Lactobacillus reuteri eller plantarum är bäst. Om du äter antibiotika, ät probiotika samtidigt och fortsätt under ett par veckor efter kuren.
  • Undvik att äta socker, snabba kolhydrater och jäst. Detta göder svampen både i tarmen och i underlivet. (Varning för probiotikadrycker, t ex Proviva, som innehåller mycket snabba kolhydrater).
Om du börjar ”känna av” svampsymtomen igen:
  • Smörj in med olja.
  • Följ alla de praktiska råden i ”Undvika”-stycket ovan.
  • Pröva produkterna på Apoteket som sänker ph:t och återför mjölksyrebakterier: Lactal Balans tuber och Ecovag. Lactal innehåller mjölksyra som sänker ph-värdet i underlivet och gör det därmed gynnsamt för mjölksyrebakterier, Ecovag tillför mjölksyrebakterier.
  • Pröva produkterna på Apoteket som sänker ph:t och återför mjölksyrebakterier: Lactal Balans tuber och Ecovag (vaginalkapslar). Lactal Balans tuber innehåller mjölksyra som sänker ph-värdet i underlivet och gör det därmed gynnsamt för mjölksyrebakterier, Ecovag tillför mjölksyrebakterier. (Det finns andra produkter med samma funktion.) Ett tips är att använda Lactal Balans tuber varje kväll i en vecka och därefter Ecovag varje kväll i en vecka (längre period om det behövs).
  • Ät probiotikakapslar och surkål. Ta bort socker, snabba kolhydrater och jäst från din kost.
  • Om detta inte hjälper, sök gynekolog och be om en oral anti-svamp-medicin (Diflucan/Fluconazol eller Sporanox).
  • Använd inte Pevaryl, Canesten, Daktacort eller liknande salvor/vagitorier upprepade gånger. De kan skapa problem genom att försvaga/irritera slemhinnorna, och dessutom möjligen skapa resistens.
  • Ha inte sex när du känner att slemhinnorna är det minsta irriterade. Detta kan leda till förvärring och i värsta fall vestibulit.
Om du får upprepade svampinfektioner:
  • Följ alla de praktiska råden i ”Undvika”-stycket ovan slaviskt! (Om du fuskar kan svampen tyvärr få fäste.) Viktigt: Försök att hitta en bra gynekolog som kan hjälpa dig. Dessvärre är många läkare inte helt bra på att hantera långvariga eller upprepade svampinfektioner. En kan få byta många gånger tills en hittar någon som är beredd att verkligen göra sitt jobb och ta tag i problemet ordentligt.
  • Be din gynekolog att skriva ut Diflucan/Fluconazol eller Sporanox. Om du inte blivit hjälpt av korta kurer, måste du se till att få en långtidskur med daglig medicinering med Diflucan/Fluconazol eller Sporanox. Det går att ta dessa mediciner dagligen i flera månader om det behövs. Läkare gillar inte överdriven medicinering, och det gör inte jag heller, men faktum är att läkarna till flera av oss som har haft upprepade svampinfektioner har insett att det som krävs för att bryta problemet är en lång kur av daglig medicin. (Annars blir det som det blev för mig: En Diflucan/Fluconazol-kur här, en där, duttande hit och dit, men inget hjälpte riktigt - och så höll vi på i en massa år. Till slut pratade jag med Vulvalinjen i Umeå som rekommenderade rejäla dagliga doser av anti-svamp-medicin under en lång period, så att jag skulle bli av med den kroniska svampen en gång för alla. Jag hittade en gynekolog som gick med på det och så startade vändningen för mig.) Dagliga doser av antisvamp-preparat är inga konstigheter för kroppen, det kan läkarna få verifierat på FASS.se
  • Använd Lactal Balans tuber varje kväll i en vecka och därefter Ecovag (vaginalkapslar) varje kväll i en vecka. Upprepa tills du blir bättre.
  • Använd inte Pevaryl, Canesten och Daktacort om och om igen. Eller liknande salvor/vagitorier upprepade gånger. De kan skapa problem genom att försvaga/irritera slemhinnorna, och hos vissa tjejer orsaka vestibulit.
  • Börja ät enligt ”candida-dieten”. Den innebär att man utesluter allt socker och alla snabba kolhydrater, samt jäst. Härmed svälter man ut svampen från mage och tarm och främjar mjölksyrebakteriekulturen. Logiskt borde bakterie- eller svampkulturer i magen hänga ihop med bakterieflora och svamp i underlivet, t ex via ”kontaktytan” i ändtarmsområdet. Det är viktigt att hålla i ”candida-dieten” utan undantag under en längre period. Läs mer om dieten längst ned
  • Om det behövs ytterligare saker att testa kan du också pröva borsyra. Antingen kan gynekologen skriva ut en lösning av borsyra eller vaginalkapslar med borsyra, eller så kan man beställa från USA via hemsidan Modern Herbalist (kapslarna heter ”Yeast Arrest” och det finns också en kräm med borsyra, ”AVI Creme”).
Detta har hjälpt mig:
  • Ecovag (mjölksyrebakterier i kapslar, finns på Apotek)
  • Lactal Balans tuber (mjölksyra i applikatorer, finns på Apotek)
Men den stora skillnaden kom med:
  • Fungoral/Ketoconazol, orala tabletter, 200 mg dagligen i många månader (denna medicin finns dessvärre inte längre på svenska marknaden men din läkare kan göra en så kallad licensansökan)
  • Probiotika i höga doser (Holistic LactoVital, Probion, Probiotech, Thorne Lactobacillus Sporogenes)
  • ”Candida-diet”
Candida-dieten:

Candida-dieten går ut på att undvika alla snabba kolhydrater, så på det sättet liknar den moderna dieter som GI-dieten (LCHF är en variant som går ännu längre). I candida-dieten gäller det att undvika alla snabba kolhydrater. Candidan livnär sig på kolhydrater, och det gäller att svälta ut all candida som finns i tarmen och i underlivet, så att du sedan kan bli frisk. Bäst är om dieten kombineras med medicin, så att svampen också aktivt dödas, och probiotika, så att en god bakterieflora byggs upp.

Det är viktigt att hålla sig strikt till dieten under en längre tid, minst tre månader, helst ett halvår. Därefter kan du, om du är bra från svampinfektionerna, pröva att börja ”fuska” lite och se om det funkar.

Du ska äta protein, fett och långsamma kolhydrater, och undvika allt socker, alla snabba kolhydrater som t ex potatis och vitt mjöl, allt som innehåller jäst, samt helst sötningsmedel och sådant som allmänt inte är bra.

Jag har ätit enligt principen 1 stor proteinportion, t ex en bit kyckling, samt grönsaker/rotsaker/sallad, och så något med långsamma kolhydrater, t ex bovete eller quinoa. Om man tål mjölkprodukter är såser med creme fraiche eller grädde bra. Till frukost har jag ätit TUNNA skivor av bröd utan jäst (t ex Saltå Kvarns Rena Rågen, som är gjort på rågmjöl och surdeg) med avocado, ekologisk skinka, ost, grönsaker, eller med ägg.

Du kan hitta olika GI-tabeller på nätet eller i böcker.

Var försiktig med frukt, det är väldigt snabba kolhydrater (högt GI). Gröna äpplen (syrliga) och grapefrukt är tillåtna, och plommon, körsbär, jordgubbar och bär. Kolla GI-tabellerna.

I pastaväg finns bovetepasta och quinoa-pasta på hälsokosten. Kolla bara så att de inte ”tjuv-innehåller” vitt mjöl.

Potatis ska du helt undvika! Det är en riktig kolhydratsbomb! Särskilt bakad eller pommes frites, men även kokt potatis har högt GI.

Om du tål mjölkprodukter kan du äta det, särskilt Dofilus-yoghurt som innehåller bra bakterier. Måste dock vara helt osötad.

Du kan hitta en hel del info om candida-dieten dels på engelskspråkiga hemsidor, dels i Forum på www.vestibulit.com. Några tips är också böckerna, ”Sockerbomben”, ”Ett sötare blod” och ”Hjälp, vad ska jag äta?”

(Jag önskar verkligen att någon hade sagt till mig i början av mina problem att det hade med maten och sockret/kolhydraterna att göra. På den tiden åt jag dessutom lite periodvis bra, periodvis mycket kolhydrater, och det är det allra sämsta: då svälter en först bort en del svampar (när en äter bra), men de starkaste finns kvar, och de göds sen när en går in i en godisperiod. Det gäller alltså att hålla dieten strikt under en lång period, och sedan äta vettigt. Låter jobbigt, men är absolut värt det om man får vara frisk, jag lovar! En vänjer sig också ganska snabbt vid sin nya mathållning.)

Det är viktigt att samtidigt hjälpa kroppen att bygga upp goda bakterier (probiotika). Ät gärna mjölksyrade grönsaker eller surkål (finns på hälsokost), som innehåller naturliga goda bakterier. Bra att ta en liten portion före maten varje kväll. Ta också probiotika-kapslar dagligen (se ovan).

Till sist:

Om du har problem med irriterade slemhinnor (t ex p g a svamp), tänk på att det blir värre om slemhinnorna torkar ut. Smörj in dig med olja innan du duschar, duschvattnet verkar nämligen uttorkande. Tvätta dig enbart med vatten, inga tvålar eller andra produkter. Undvik att bada i badkar tills du är bra. Smörj även in med olja efter duschen och gärna efter toalettbesök.

Väldigt många tjejer har problem med candida under långa perioder. Tyvärr får de inte den hjälp och information de behöver. Jag hoppas att vi kan hjälpa varandra. Kan tipsa om dessa sidor för dig som har återkommande underlivsproblem och –smärtor:

https://www.nva.org/Self_Help_Tips.html

www.vestibulit.com

Råd från Gyn-motttagning gällande irritation i underlivet:

Oljebehandling vid besvär från slidmynningen

Irritation i yttre delarna av underlivet är vanligt och ger sig till känna genom klåda, sveda och ibland sprickor som gör ont.

Svampinfektion är nog den vanligaste orsaken till besvär från slemhinnorna, men även bakterier och vissa virus kan fästa i underlivets slemhinnor och ibland ge problem som t ex blåsor, vårtor, klåda, sveda och sprickor.

Risken för att svamp, virus och bakterier skall fastna är mycket större om slemhinnorna är torra och har sprickor. En vanlig anledning till att slemhinnorna i yttre könsdelarna blir torra och "sprickiga" är överdriven tvättning. Undvik även fllytande tvål som t ex Lactacyd. Flytande två linnehåller ofta alkohol och/eller formalin som irriterar slemhinnorna.

Samma sak händer med huden om man duschar för mycket. Torr hud och torra slemhinnor ger ofta klåda. Ett vanligt sätt att försöka lindra klåda är att klia och tvätta sig mycket. Tyvärr ger detta ofta upphov till mera besvär; man får ännu torrare hud och klådan fortsätter. Det blir en ond cirekl.

Oljebehandling syftat till att ge slemhinnorna ett skyddande lager så att de blir mera motståndskraftiga, motverkar torrhet och gör att de inte spricker så lätt. Olja skyddar mot vattens uttorkande effekt och förhindrar att klåda uppstår.

Du kan använda vegetabiliska oljor, t ex mandelolja eller vetegroddsolja. Du kan också köpa intimolja från Apotektet. Olja kan svida om den innehåller salicylsyra. Oljan ska vara pafrymfri och inte innehålla några konsververingsmedel. Läs på förpackningen.

Ta lite olja i handen och tvätta eller stryk på underlivet. skölj bort med vatten. Gör detta innan du duschar för att skydda slemhinnorna från det uttorkande vattnet.

/Emma